Barion Pixel

TANITA / INBODY testösszetétel mérés, analízis

TANITA / INBODY testösszetétel mérés, analízis

TANITA / INBODY testösszetétel mérés, analízis


Mi a TANITA és miért olyan hasznos?

A TANITA személymérleg lehetővé teszi mindenki számára, hogy nyomon kövesse fizikai felépítésének fejlődését, egészségügyi állapotának alakulását.


A TANITA személymérleg lehetővé teszi mindenki számára, hogy nyomon kövesse fizikai felépítésének fejlődését, egészségügyi állapotának alakulását. 
Ez valójában egy testösszetételt mérő mérleg, mely 20 mp alatt ad egy tökéletes képet az aktuális testi állapotunkról. Megtudhatjuk, hogy hány kilogrammok vagyunk, mennyi a zsírtömegünk, a zsírmentes testtömegünk, mennyi az izomtömegünk, hány kalória az alapanyagcserénk, milyen a vízháztartásunk. Kiértékeli a szervek közötti, úgy nevezett zsigeri zsírt. Továbbá az eszköz megmutatja, hogy mennyire kiegyensúlyozott a testünk két oldala, a felső testünk az alsóhoz mérten. 
Az eredményeket a mérleggel összekötött számítógépes program elmenti, így nem csak egy egyszeri mérést kapunk, hanem folyamatosan ellenőrizhetjük és nyomon követhetjük, hogy a célunknak megfelelően haladunk-e. Ajánlott havonta mérlegelni, esetenként változtatni az edzésünkön, étrenden a megfelelő eredmény érdekében. 
Minden méréssel az a célunk, hogy rávezessük az embereket, hogyan alakíthatnak ki egy egészségesebb életformát a testüknek és életmódjuknak megfelelően. 

Hogyan zajlik a mérés?

Miután megadjuk az alapinformációkat, név, születési idő, nem, magasság, ráállhatunk a mérlegre mezítláb és a kezünkbe vehetjük a mérőegységet. A TANITA egy teljes test analízist végez 4 ponton keresztül érzékelve a testünket. Ezek a tenyerek és a talpak. Maga a mérés 15-20 mp-et vesz igénybe. 
Akkor lássuk részletesen, mitől lesz speciális mérőeszköz a TANITA?

1.    Zsigeri zsír
A "normál" zsírhoz képest a zsigeri zsír mélyebben tárolódik a bőr alatt. A zsigeri zsír olyan fontos szerveket vesz körül, mint a máj, a hasnyálmirigy és a vese, illetve távolságot biztosít az egyes szervek között. A túl sok zsigeri zsír gyulladáshoz és magas vérnyomáshoz vezethet, ami növeli a súlyos egészségügyi problémák kockázatát.

2.    Izomtömeg
Annak érdekében, hogy az izomtömeg és a testzsír százalékos arányát megfelelően ellenőrizni tudja, először helyesen kell értelmeznie a mért értékeket. Az izomtömeg építését gyakran összetévesztik a testzsír elégetésével. Kéz a kézben járnak, de nem egyformák. A testzsírégetés, a felépített izmok következménye lehet. Úgy tudnánk elképzelni, mint a motorok az energiafogyasztásban. Ahogy a tested izmokat épít, folyamatosan energiát és zsírt éget. Minél több izmunk van, annál gyorsabban használunk fel kalóriákat / energiát, ami az alapanyagcsere sebességének növekedéséhez vezet, ami segít a fogyásban.
Izmok építhetők az edzőteremben, de a konyhában is! Ne felejtsük el, hogy az étrend ugyanolyan fontos az izmok számára, mint a súlyemelés. Ügyeljünk arra, hogy kiegyensúlyozott kombináció legyen a testmozgás és a megfelelő táplálkozás között!

3.    Alapanyagcsere
Az alapanyagcsere, más néven BMR (Basal Metabolic Rate), az az energiamennyiség, amelyet a szervezet minden nap eléget, amikor pihen. Más szavakkal, ez az a kalóriamennyiség, amelyre szüksége van ahhoz, hogy szervezete megfelelően működjön, miközben semmilyen fizikai tevékenységet nem végzünk. Például a tested arra készteti a szívet, hogy vért pumpáljon az ereidbe. Vagy a gyomrod feldolgozza az ételt, amit éppen ettél. Ezt a folyamatot az alapanyagcsere sebességének nevezik.
A szervezet a kalóriák közel 70% -át használja fel a megfelelő működéshez. A kalória az első paraméter, amelyet az emberek keresnek, amikor fogyni próbálnak. És itt jön be a BMR! Az izomtömeg növekedése segíti a BMR -t. Ha izomtömeget szerzel, több kalóriát égetsz el. Ez által csökken a testzsír. Az alapanyagcsere mérése kiindulópontként szolgálhat az étrend elkészítéséhez. A kalóriabevitel az aktivitás szintjétől függően növelhető. Minél többet mozogsz, annál több kalóriát égetsz el. Emellett több izomtömeget is felépítesz. Ez azt jelenti, hogy testednek fitt és egészséges állapotának megőrzése érdekében alaposan figyelemmel kell kísérned az elfogyasztott kalóriamennyiséget.

4.    BMI - testtömeg -index: csak egy durva útmutató
A testtömeg -index (BMI) a legnépszerűbb mértéke a test zsírszázalékának. Könnyű kiszámítani, ha elosztod a súlyod a magasságod négyzetével. Ez egy számot fog mutatni, amely megmutatja, hogy alul súlyos, normál súlyú, túlsúlyos vagy elhízott vagy-e.
Azonban ne vonj le ebből túl gyorsan következtetéseket az egészségedre vonatkozóan. A BMI egyéni szinten nem túl megbízható. Hogy miért? Az emberek nagyon különböző testtípusúak, ezért a BMI nem pontosan jelzi a testzsír százalékát. Például a magas emberek gyakran karcsúbbak a magasságukhoz képest, mint az alacsonyabbak. Ezért a BMI -jük magasabb, mint a tényleges testzsír -százalékuk indokolná. BMI -jük miatt túlsúlyosnak tekinthetők.
A testtömeg -index szintén nem veszi figyelembe az izmokat. Az izom nehezebb, mint a zsír. Ennek eredményeként a testépítő elhízottnak minősülhet annak ellenére, hogy nagyon alacsony a zsírtartalma. Fordítva is igaz. Aki sovány és nagyon kevés izommal rendelkezik, azt gondolhatja, hogy nem túlsúlyos a BMI alapján. Ennek ellenére ennek az embernek egészségtelenül magas a testzsírszintje. Például tegyük fel, hogy elkezdünk edzőterembe járni. Zsírt veszítünk, de a BMI változatlan marad, valójában azonban izmot építettünk. A képlet alapján nem lesz előrelépés, így ez nagyon demotiváló lehet.

5.    Testzsírszázalék és testzsírtömeg
A testzsír fontos a testhőmérséklet fenntartásához, az ízületek és a belső szervek védelméhez. A szervezetünknek szükséges energiát (kalóriát) étkezéssel és itallal vesszük be. Az energia elég az edzés és az általános testfunkciók során. Ha annyi kalóriát eszel, amennyit elhasználsz, az összes kalória energiává alakul. Ha azonban több kalóriát veszel magadhoz, mint amennyit felhasználsz, a felesleges kalóriákat a zsírsejtek tárolják. Ha továbbra sem mozgunk, akkor a tárolt zsírt nem alakítja át a szervezet energiává, és ennek lesz a következménye a fölösleges testzsír keletkezik. Bár egészséges testzsírra van szüksége, a túl sok zsír hosszú távon károsíthatja az egészségét. Kimutatták, hogy a felesleges testzsír elvesztése közvetlenül csökkenti bizonyos betegségek, például a magas vérnyomás, a szívbetegségek, a 2 -es típusú cukorbetegség és a rák bizonyos típusainak kockázatát. A túl kevés testzsír idős korban csontritkuláshoz, szabálytalan menstruációhoz és nőknél esetleges meddőséghez vezethet. 

6.    Teljes testvízháztartás
A testvíz rendkívül fontos az egészség szempontjából. A test több mint fele vízből áll. Szabályozza a testhőmérsékletet és segít eltávolítani a salakanyagokat. Folyamatosan elveszítjük a testvizet a vizeletből, izzadságból és lélegzetből, ezért fontos, hogy igyunk eleget! A szükséges napi folyadékmennyiség személyenként változik, és függ az éghajlati viszonyoktól és a fizikai aktivitás szintjétől is.  A szakemberek azt javasolják, hogy naponta legalább két liter folyadékot fogyasszunk, lehetőleg vizet vagy más alacsony kalóriatartalmú italt. Edzés közben növelni kell a folyadékbevitelt a maximális teljesítmény biztosítása érdekében.