Barion Pixel

Alvással az egészségért

Alvással az egészségért

Alvással az egészségért


Tudtad, hogy a rossz minőségű alvás kihatással van életünk minden területére? Olvasd el legújabb blogbejegyzésünket az alvásról, amelyben pár hasznos tippet is adunk a jobb alvásminőségért!


Tudtad, hogy a rossz minőségű alvás kihatással van életünk minden területére?

Álmatlan éjszakaSok mindennel próbáljuk fitten és egészségesen tartani magunkat. Kipróbálunk különböző mozgásformákat, wellnessezünk, a tudatosabbak odafigyelnek az étkezésre is. Ezek nagyon fontos dolgok. De mégis az egyik legfontosabb tényező az alvás. A modern emberek többségének sajnos van valamilyen alvással kapcsolatos problémája.  Az alvás minősége és mennyisége az életünk minden területére kihatással van, hiszen alvás közben tud regenerálódni testünk és szellemünk egyaránt. Így a rossz minőségű alvásnak mind  fizikális, mind mentális következményei is lehetnek, mint például:  elhízás, kialakulhat  depresszió és a 2-es típusú cukorbetegség kockázatát is növelheti. Előfordulhatnak hangulatzavarok, tanulási nehézségek, motiváció elvesztése, fokozott étvágy, és természetesen a szexuális életünkre is negatív hatást gyakorol (libidó csökkenést okoz). Ráadásul a rossz minőségű alvás a sportteljesítményünket is nagyban rontja! De hogyan tudod az alvásod minőségét javítani? Pár tippet adunk hozzá:

Az egyik fontos dolog a rendszeres testmozgás. Ugyanúgy, ahogy a megfelelő minőségű alvás javítja a sportteljesítményt, úgy a mozgás is jó hatással lesz az alvásod minőségére. Alvás közben az izmok regenerálódnak és nőnek. Arra viszont érdemes figyelni, hogy este inkább a kevésbé intenzív mozgásokat válaszd, akár egy laza jóga vagy stretching segíthet a napi stressz levezetésében is. Tudtat, hogy az új ismeretek és tapasztalatok alvás közben egyesülnek és tárolódnak? Ha például egy új mozgásformát próbálsz ki, akkor valójában alvás közben tanulod meg!  (ezt hívjuk Replay Theorie-nak).

TelihasA másik fontos, hogy lefekvés előtt legalább 3-4 órával ne nagyon egyél, főleg nehezen emészthető ételeket ne. Emésztőrendszerünk működése köztudottan lassul éjszaka és ha teli hassal fekszünk le, akkor emésztési nehzéségek miatt egész éjszaka csak a mennyezetet bambulhatod alvás helyett. Így ne csodálkozz, hogy másnap kialvatlanul ébredsz.

Figyelj arra, hogy milyen terhelés ért aznap. Sokat halljuk, hogy az az ideális, ha megvan a napi 8 óra alvás, ám ez nem mindig van így. Lehet, hogy szervezetünk beéri kevesebb idővel is és megfelelően tud regenerálódni. Ha viszont sok terhelés, inger, behatás ért minket aznap, esetleg intenzívebben edzettünk a megszokottnál,  akkor érdemes az alvásidőnket is megnövelni, hogy megfelelően regenerálódhasson testünk és szellemünk.

Ami még befolyásolni tudja alvásunkat, az az elalvás előtti számítógépezés és a telefonon történő szörfölgetés. Az okostelefonokból egy úgynezevett kék fény árad, ami stimulálja az agyunk működését. Ez nagymértékben befolyásolja alvásunkat, hiszen több kutatás kimutatta, hogy a kék fény a melatoninszintet csökkenti. A melatonin pedig nem más, mint az alvásért felelős hormon. Ha teheted, akkor hagyd a telefont a hálószobán kívül.

Ha erre a négy dologra odafigyelsz, már sokat teszel magadért és egészségedért. Ha viszont komolyabb problémáid vannak az alvással, akkor mindenképp keress fel egy ebben jártas szakembert!