Barion Pixel

Mozgással a betegség ellen

Mozgással a betegség ellen

Mozgással a betegség ellen


Egy érdekes felvetést adott közre az ausztrál Edith Cowan Egyetem (ECU). Az ausztrál tudósok vizsgálatokkal kimutatták, hogy a mozgás során felszabaduló miokinek segíthetik a rákos sejtek elleni harcot, gátolhatják a tumor növekedését. Mozgással a betegség ellen, lássuk mire jó a miokin?


Mi az a miokin?

Edzés során az izmok úgynevezett miokineket választanak ki a véráramba. A miokin egyike azoknak a fehérjéknek, amelyeket a myocyták termelnek és szabadítanak fel izomösszehúzódásokra válaszul fizikai gyakorlatok során. A Medicine and Science in Sports and Exercise című szaklapban ismertetett kutatás szerint, ugyan a miokinek küldhetnek a rákos sejteknek olyan szignált, hogy lassabban növekedjenek – vagy teljesen álljanak le –, de maguk nem képesek elpusztítani őket. Ezért a kezelés részeként szükséges használni ezt a terápiát.

A  rendszeres testmozgás segíthet a betegségek legyőzésében

 

Egy daganatos megbetegedésnél mindig más a protokoll, de gyakran előfordul, hogy műtét után, kemoterápiás kezelés következik. Ennek a kezelésnek számos más egyéb mellékhatása mellett, az eredménye az elég jelentős izomvesztés. A Scientist.hu számolt be arról, hogy a koppenhágai Rigshospitalet Egyetemi Kórházban végzett daganatos betegeknek fenntartott program bizonyítja, hogy a 3,5 órás kombinált ellenállás és aerob edzésből, melyet hetente négyszer, hat héten keresztül gyakorolnak, nem várt eredmények születtek.

 

Nincs lehetetlen, ha  a  mozgás az életünk része

„Bizonyos értelemben ellentétes érzés volt intenzív, kemény edzéseket végezni, miközben fáradt voltam és hányingerem volt, de meg voltam győződve arról, hogy az edzés jót tesz a fizikai és mentális egészségemnek, valamint az általános közérzetemnek” - mondta Mathilde, aki ebben a programban részt vett.

A kemo- és sugárterápiát szigorúan az előírt ütemterv szerint szükséges követni. Arra a kérdésre, hogy miben segít a rendszeres testmozgás egy ilyen súlyos betegség közben kézzelfogható válaszok születtek. A páciens nem került kórházba, nem kapott semmilyen fertőzést, és nem alakult ki nyiroködéma sem.

Előzd meg,   sportolj rendszeresen

Ezek után érdemes átgondolni, hogy a rendszeres testmozgással nem csupán akkor tehetünk magunkért, amikor sajnálatos módon már betegséggel küzdünk, hanem érdemes átgondolnunk, hogy mennyi mindenre jó a rendszeres mozgás. A legelső gondolat, ami eszünkbe juthat, hogy a mozgás segít a testsúlyunk koordinálásában. Vannak, akik a stressz levezetésére használják, és van, aki a fizikai aktivitásának növeléséért teszi. Immunrendszer, vérnyomásunk kordában tartása, nincs is vége a sornak. Már heti 3 alkalommal végzett rendszeres testmozgás kihat egészségi állapotunkra.

 

Forrás: 1, 2,3, 4