Barion Pixel

Hogyan kerüld el a plusz kilókat a második felvonásban

Hogyan kerüld el a plusz kilókat a második felvonásban

Hogyan kerüld el a plusz kilókat a második felvonásban


Tudtad, hogy a rendszertelen étkezés és az unalom elhízáshoz vezethet?
Most, hogy bezártak a termek még fontosabb,hogy odafigyeljünk az étkezésünkre.
Olvasd el Tengel Judit dietetikusunk legújabb blogbejegyzését, amelyben tippeket ad, hogy hogyan tudod elkerülni a plusz kilókat a második felvonásban!


Bezártak a termek, ismét visszahúzódunk mi is. Épphogy elkezdtek lefelé csordogálni a tavasszal felkerült kis párnácskák (épphogy kezdenek eltűnni a tavaszi behúzódás nyomai, ismét korlátozott helyzetben találhatjuk magunkat. Ez alkalommal viszont fogadd meg, hogy tudatosabb leszel!

A bezártsággal nem csak a mozgási lehetőségek korlátozódnak le, - bár erről az oldalról is fel kell hívnom a figyelmed, hogy az otthoni saját testsúlyos gyakorlatokkal szépan karban tudod tartani magad, plusz egy jó szabadtéri futással vagy lépcsőzéssel kardiozni is kiválóan lehet- hanem a felhalmozódott stressztől és/vagy időtől a felesleges étkezések és rágcsálások száma is megnő. Ráadásul, ha mindemellett még a mozgást is a polcra teszed, a szükségleti értékeid is csökkennek.

Így aztán Te is láthatod, hogy igazán egyszerű egy szempillantás alatt, már az ünnepek előtt átváltozni egy nagyobb adag „szeretetgombóccá”, ugye?

Ahhoz, hogy ne érjenek meglepetések hoztam pár tippet miként tudsz a fentiek ellen tenni.

  1. Legfontosabb, hogy mielőtt nekiállsz enni tudatosítsd magadban valóban éhes vagy-e.  

Ilyenkor érdemes számba venni mikor ettél vagy ittál utoljára, nem-e esetleg csak pszichés eredetű a sóvárgás (kialvatlanság, unalom, szorongás).

Sokaknál előfordul ugyanis, hogy tévesen akár evéssel kompenzálják azt is, ha csak szomjasak. Nagyon jó trükk és emellett segít biztosítani a megfelelő hidratáltságod is, ha megiszol egy pohár vizet amikor rádjön a sóvárgás annak ellenére, hogy még nincs ott az ideje a következő étkezésednek. Ha ezután fél órával is úgy érzed, hogy még mindig ennél, nincs más hátra, mint falatozni.

  1. Vigyél rendszert a napodba

Ne csak a teendők listáját készítsd el, de hagyj időt az étkezéseknek is. Tervezd be a mindennapjaidba az étkezések időpontját is, amikor nyugodtan el tudod fogyasztani a menüdet is. Így megakadályozhatod, hogy a rendszertelenségből fakadóan 1-1 étkezés között akkora elcsúszások legyenek, hogy azt a szükséges mennyiségtől elrugaszkodva többlet bevitellel kompenzáld.
Ez a többlet ugyanis nem csak a felesleges zsírpárnákban tud megmutatkozni, de az emésztőrendszered leterhelése miatt a produktivitásod is csorbulhat.
Ezzel a rutinnal alapvetően időt tudsz adni magadnak arra is, hogy kiélvezhesd az ízeket illetve textúrákat, ráadásul az alaposabb rágás miatt hatékonyabban be tudnak indulni az emésztési folyamatok és a jóllakottság is időben fog tudatosulni benned. Ennek azért feltétele, hogy a különböző figyelem elterelő tényezőket (pl. videók nézegetése, e-mailek olvasása stb) is kiiktasd ebben az időben.

  1. Kerüld a trash foodokat!

Ez a pont örök érvényű! Trash foodokkal ugyanis nagyon könnyen kivitelezhető a túlfogyasztás. Helyette használd ki a felszabadult időt és alkosd meg ezeket az ételeket számodra megfelelő tápanyag arányokkal. Pizza tésztákba és süteményekbe is észrevehetetlenül el lehet rejteni néhány zöldségfélét vagy kiegészítőt is, így nem csak a makroarányokat tudod optimalizálni és mellette a kalóriatartalmát is csökkenteni, de sokkal értékesebb lehet számodra beltartalmilag is. Ráadásul egy kalap alatt elkészítheted akár az egész heti kisétkezésedet és mindamellett, hogy a megszokott ízekről sem kell lemondanod már kéznél lesznek a tudatosabb opciók és nem kell a könnyebb elérhetőség miatt elcsábulnod más irányba.

  1. Kerüld a cukros üdítőket! 

Ezt a pontot akár az előzőhöz is írhattam volna, de úgy gondolom kiemelt figyelmet érdemel. 1,5l cukros üdítőt nagyon könnyű elfogyasztani, nem is telít, cserébe a szomjad sem oltja rendesen. Éppen ezért pillanatok alatt el tud fogyni. Ha már megtanultad és a flakonos verziókat kerülöd is, lehet, hogy a következőre még nem is gondoltál. Ide lehet sorolni ugyanis a téli időszakban népszerűbben készített felcukrozott vagy mézezett teákat is. Összességében ezekből akár egy egész étkezésnyi energiát is be tudsz vinni feleslegesen. Érdemes tehát minél inkább átállítani az ízlelőbimbőidat a naturálisabb ízvilágra. Egy jó minőségű tea ízesítetlen formában is visszaadja ugyanazt az ízélményt (sőt még jobbat is), ez mind szokás kérdése. Ha még most kezded az átszokást kis lépésekkel is hamar a végére érhetsz, csak minden nap egy kicsivel kevesebbet tegyél hozzá. A végére már fel se fog tűnni és hiányolni sem fogod a plusz édesítést.

  1. Fogyassz zöldséget és gyümölcsöt is!

A gyümölcsök szuper alternatívái lehetnek az édesség kiváltására 2 főétkezés között. Részesítsd előnyben a friss gyümölcsöket, ne a szűrt lé formákkal próbáld megoldani a napi gyümölcs beviteled. A friss formában ugyanis értékes rostok is találhatóak.

Főétkezések mellé pedig mindig fogyassz minél színesebb zöldségeket is: akár nyers, savanyított, főtt vagy párolt formában. A mennyiség természetesen azon múlik, eddig mennyit fogyasztottál, hirtelen nem szabad a ló túloldalára esni, így szépen lassan emeld a mennyiségeket, míg végül már akár a tányérod 1/3-át is ezek alkotják. Ennek segítségével ugyanis nem csak értékes vitaminokhoz, ásványi anyagokhoz és antioxidánsokhoz juthatsz hozzá, de a bennük található élelmi rostoknak köszönhetően hatékony segítség a testsúlykontrollban is. A rostok ugyanis hosszan tartó telítettségérzetet okoznak és ráadásul prebiotikumként, azaz a bélbaktériumok számára táplálékként szolgálnak.
Bélbaktériumaink rendben tartása pedig köztudottan immunrendszerünk karbantartásának is sarkalatos pontja.