Barion Pixel

Az edzőm a terapeutám?

Az edzőm a terapeutám?

Az edzőm a terapeutám?


A lelket is formálják a csoportos edzések
A mai világban sokan érzik azt, hogy külső kényszereknek, elvárásoknak kell megfelelniük, de sajnos ezen maguktól nem tudnak változtatni. Egyedül sokszor nehéz, nincs, aki ott álljon mellettük és ugyanazokat a küzdelmeket, nehézségeket élje át. A csoportos órák nemcsak a testet, de a lelket is felfrissítik, ebben pedig elengedhetetlen láncszem egy odaadó és profi edző.


A lelket is formálják a csoportos edzések
A mai világban sokan érzik azt, hogy  külső kényszereknek, elvárásoknak kell megfelelniük, de sajnos ezen maguktól nem tudnak változtatni. Egyedül sokszor nehéz, nincs, aki ott álljon mellettük és ugyanazokat a küzdelmeket, nehézségeket élje át. A csoportos órák nemcsak a testet, de a lelket is felfrissítik, ebben pedig elengedhetetlen láncszem egy odaadó és profi edző. 
A csoportos aerobic,- fitness órák egyfajta terápiák is. Az edzők mindennap várják vendégeinket, kortól, súlytól függetlenül és a legfőbb céljuk, hogy segíteni tudjanak a felmerülő testi problémákon. Azonban a testi problémák gyakran lelki bajokat szülnek, így az edzők feladata is túlmutat a test formálásán. A szakember kötelessége nem merül ki annyiban, hogy órát ad. Felméri a hozzá forduló vendégek igényeit és ha úgy látja jónak, másik edzőhöz irányítja. Fontos, hogy egy igazi edző mindig félreteszi az egóját és csak arra koncentrál, hogyan érheti el a legjobb eredményt vendégeivel.  
Egy óraadónak 6 fontos jellemzője van:

1. Órakezdés előtt mindig ott van 10 perccel: fontos az óra előtti kommunikáció, hiszen a vendég több mint egy napijegy vagy bérlet és ilyenkor alakul ki az a kapocs, ami segíti a közös munkát. 

2. Az órák jó hangulatban telnek: az emberek nemcsak edzeni jönnek, a mindennapok gondjairól is szeretnének megfeledkezni kicsit. Mosollyal és lelkesedéssel tudja a legtöbbet kihozni az edző mindenkiből.
3. Szakmailag tudja, mit csinál: a jó hangulat mellett, nagyon fontos a teljes szakmai felkészültség. Egy edzőnek ismernie kell a gyakorlatok minden hatását és a lehetséges problémákat. Bemelegítés, pulzus emelés, erő és állóképesség fejlesztés, nyújtás, ezek mind elengedhetetlenek a hatásos és biztonságos edzéshez. 

4. Figyel a vendégeire: az edzés elsősorban a vendégekről szól, fontos, hogy vidáman, feltöltődve menjenek haza. Ha nincs sikerélmény, akkor az óra és az edző sem volt sikeres. Egy edzőnek tudnia kell motiválnia a vendégeit és mindig figyeljen rájuk.

5. Óra után is foglalkozik csapatával: a csoportos edzés vége után számtalan kérdés, kérés merülhet fel, amelyek fontosak a vendégeknek. Nemcsak edzőként, de emberként is számítanak a szakemberre, aki egy héten többször foglalkozik velük. Néha egy biztató szó vagy egy nyitott fül teszi fel a koronát egy tökéletes edzésélményre. 

6. Szeresse, amit csinál: ez a legfontosabb, hiszen hogyan adhatna erőt, energiát és motivációt egy edző, ha ő maga nem szereti a munkáját. Edzőnek lenni hivatás és életérzés, sokkal több, mint "lefogyasztani" valakit. Szaktudás, elhivatottság és emberség, ha ezek megvannak, a vendég máris egy igazi testi-lelki terápián érezheti magát.

Nemcsak azért fontos az edzés, mert formálódik tőle az ember, jólesik a testnek, az elmének és a léleknek is. Egy kőkemény gyakorlat közben sokan átlépik saját határaikat is, új oldalukról ismerik meg magukat. Ezekből az élményekből a magánéletben is erőt meríthetnek, megtalálhatják azt az önbizalmat, ami a problémák leküzdéséhez szükséges. Mi ez, ha nem a lelki terápia egy formája? 
Egy biztos, a csoportos edzéseken újjászülethet az ember és nemcsak testileg, de lelkileg egyaránt.
Haraszti Péter aerobic oktató / Prestige Fitness and Wellness