Barion Pixel

A kardióedzés

páros kardió edzés

A kardióedzés


A kardióedzések – vagy más néven állóképesség-fejlesztő edzések – a szívre, a keringési és a légzőrendszerre gyakorolnak pozitív hatást. Az ilyen jellegű edzésprogramok esetén is fő a fokozatosság, a változatosság és nem utolsósorban a rendszeresség!


Milyen az optimális edzés?  

Fontos, hogy az edzést változatos terheléssel végezzük, ezáltal a szervezetünk nem érez monotonitást, és fejlődésre képes. A szinten tartáshoz heti 3×1 óra kardioedzés ajánlott, a lassú, biztos fogyáshoz heti 4×1 óra, míg a gyors, látványos fogyáshoz 5×1 óra kardioedzésre van szükség. 

Ezt a fajta edzést nem szükséges ugyanazon a gépen végezni, érdemes akár 4 különböző edzőgépen helyettesíteni 15-15 perces mozgással is. A futópadon nem csak futni, hanem gyalogolni is lehet. A meredekséget állítva, jól formálja a combot, popsit, és a lábakat is. Az ellipszistrénerrel a sífutáshoz hasonló mozgást végezhetünk. 

A kerékpárnak két fajtájával találkozunk a fitnesztermekben, a hagyományos és a háttámaszos változattal. Utóbbit a gerinc-, csípő-, térdproblémával küszködők is gond nélkül használhatják.  

A lépcsőzőgép a lépcsők megmászását imitálja. Nagyon nehéz rajta dolgozni, hamar felviszi a pulzust, ám a farizmokat is nagyon jól megdolgoztatja. Az evezőpad ideális a törzs izmainak a fejlesztéséhez, megdolgoztatja a karokat a hátizmokat és a hasizmokat is. 

Miért a kardioedzést ajánlják a trénerek a több-kevesebb túlsúllyal küszködőknek?  

A kardioedzések pulzustartomány szerint lehetnek zsírégető és állóképességet fejlesztő zónában is, tehát ajánljuk akkor is, ha szeretnénk megszabadulni fölös kilóktól és akkor is, ha fittebbek, állóképesebbek szeretnétek lenni. A raktározott zsír jelenti testünk legbőségesebb energiaraktárát. A zsírtól legjobban az aerob gyakorlatokkal szabadulhatunk meg, a zsír ugyanis fűtőanyag, amit mozgás során felhasználunk.