Barion Pixel

Hogy miért is annyira fontos az állóképességi edzés szerepe a mindennapokban?

kardió edzés a teremben

Hogy miért is annyira fontos az állóképességi edzés szerepe a mindennapokban?


Sokan tartják időpazarlásnak, főleg az urak között, mert az erősebb nem tagjai számára talán a legfontosabb szempont még mindig az, hogy minél izmosabb testalkatot építsenek fel, súlyzós-, izomtömegnövelő edzésekkel.


A mai világ még mindig meghatározóan a külsőségek dominanciájára épül. Szemmel látható egy szépen kidolgozott bicepsz vagy mellizom, de az már senkit nem érdekel, senki nem kérdezi, senki előtt nem menő, hogy hány métert tudsz lefutni, anélkül, hogy ájulás közeli oxigén-hiányos állapotba kerülve, zihálva küzdenél a túlélésért. Az utóbbi nem látszik az emberen amikor fürdőruhában “feszít” a strandon. Mindazonáltal a Fáy utcai Oxygen edzőjeként örömmel tapasztalom, hogy egyre nagyobb teret hódítanak, az állóképességi mozgásformák a teremben és a termen kívül is. A cardio gépek szinte kivétel nélkül foglaltak csúcsidőben. A csoportos aerobik órák szintén teltházzal mennek, ami szezonális jelleggel némileg változik, de már nincsenek olyan kilengések, mint régebben. Trendi lett sportolni, trendi lett egészségesnek lenni, ilyen téren is adni magunkra. 

A csoportban történő edzés (amit nálam is kipróbálhatnak a sportolni vágyók) előnye, az egyénileg végzett mozgással szemben, hogy ott van a közösség húzó ereje, valamint egy edző, aki motivál, melletted állva kihozza belőled a maximumot a komfort zóna határait magasan átlépve. Egyre több srác merészkedik be és válik állandó résztvevőjévé a csoportos edzéseknek, az erről kialakított sztereotípiákat darabokra törve. A Margit-sziget roskadozik a futók súlya alatt, rengeteg fitnesz- és sportrendezvény dübörög több ezer fős részvételi létszámmal. Személyes kapcsolatom van gyerek korom óta különböző sportágakkal, és az állóképesség fejlesztés mindegyiknek szerves részét képezi. Van fizikai és mentális fajtája is de én most csak a fizikait taglalnám. Egy kosaras, egy bunyós egy atléta ennek hiányában nem tud eredményes lenni. Más a szerepe a profiknál és más a hétköznapi hobbi sportolóknál, de a szervezetre gyakorolt pozitív élettani hatása mind a két esetben számottevő. Sokan nem is gondolnánk mennyi testünkben zajló folyamatot befolyásol pozitív irányban. Íme pár tény, ami megváltoztathatja a hozzáállásunkat a testedzés eme formájához. 

Hatások, amik évekkel képesek meghosszabbítani az életünket:


•    Erősödő szívizomzat ami hatására a szív gazdaságosabban fog működni és hosszabbodik az élettartama.
•    Csökken a pulzus szám nyugalmi esetben és terhelés alatt is, csökken a vérnyomás a vérzsírszint. 
•    Csökken a vércukorszint.
•    Csökken a trombózisveszély.
•    Az érfalak rugalmasabbak lesznek.
•    Csökken a magas vérnyomás kialakulásának esélye.
•    Javul a légzési rendszer működése, a légzőizmok erősödnek, megnő az izmok oxigénfelvevő képessége javul a szervek oxigén és tápanyag ellátottsága.
•    Az erősödő immunrendszer megóv minket a betegségektől és felgyorsítja a gyógyulást, felépülést.
•    Az anyagcsere sebessége nő, a táplálék lebontása, hasznosítása, emésztése magasabb szintre emelkedik.
•    A testzsír aránya és a testsúly csökken, az izommunka folyamán az izomtónus fokozódik.
•    Mivel izzadunk edzés közben így elősegíti a méreganyagok távozását a szervezetből és akadályozza azok lerakódását.
•    Mentális hatások közül, amit kiemelnék, hogy csökkenti a stresszt, mozgás közben endorfin (boldogsághormon) termelődik, ami hatására csökken a hangulat ingadozás, az agresszivitás, és esetlegesen a depressziós időszakok hossza, gyakorisága. 

Ha belevágsz és a hétköznapi életben csak annyit tapasztalsz, hogy nem fulladsz ki, hogyha három emeletet lépcsőzni kell, vagy akár fél órával többet tudsz focizni a gyermekeddel már azt mondom megérte.
Jó sportolást, jó egészséget kívánok mindenkinek.

Vér Tamás
Prestige Fitness and Wellness
csoportos óra oktató